dimecres, 23 de maig del 2007

LINXAMENT MEDIATIC ALS MOSSOS D'ESQUADRA O COM CAMUFLAR ELS EXCESSOS



El cos de la Policia dels Mossos d'Esquadra han convocat una manifestació pel dia 6 de juny a Barcelona, contra el que anomenen “linxament mediatic” que diuen estar sofrint. Com sempre, i quan els hi convé, desvien l'atenció, criticant que els mitjans de comunicació qüestionen diàriament les seves accions i que no es reconeix correctament la seva feina.

Però es que és normal que les catalanes i els catalans dubtin de la professionalitat dels Mossos d'Esquadra. Són ja molts els excessos denunciats d'aquest cos policial. El cas del Kubotan, on un mosso d'esquadra, pertanyent a la brigada antidisturbis se li va trobar un punxó amb el qual agredia a uns manifestants del col·lectiu okupa de Barcelona ha estat una de les gotes que ha fet vessar el got, juntament amb el també recent cas del detingut de Badalona, que està en mort cerebral, després d'una “estranya escapatòria” d'un cotxe dels mossos d'esquadra, mentre el traslladaven als jutjats.

Però això no vé de nou, cal recordar la mort a trets d'un malalt que patia esquizofrènia a Malgrat de mar i que suposadament no van poder retenir entre 10 agents dels mossos d'esquadra, els abusos denunciats (i enregistrats en vídeo) de la comissaria de les Corts, la despreocupació per una dona gran perduda per Barcelona i que patia alzeimer de la qual van “passar olímpicament”, els desallotjaments il·legals de cases i centres socials okupats, la contundència de les seves accions en manifestacions pacífiques, o acabar a base de cops de porra festes tradicionals de poblacions catalanes com a Arenys de Mar, han fet dels Mossos d'Esquadra un cos especialment antipàtic per la població de Catalunya.

L'informe del 2006 sobre la Tortura a l'esta espanyol (http://www.prevenciontortura.org/spip/documents/2006-InformeCPT.pdf), presentat per la Coordinadora per la prevenció de la tortura (que aplega organitzacions com Alerta Solidaria, el Col·legi d'Advocats de Barcelona, la Coordinadora Antirepressiva de Gràcia, Rescat o SOS Racisme entre d'altres) apunta també en aquesta direcció. L'informe denúncia que en tot l'estat espanyol s'han realitzat 266 denúncies de tortures, de les quals 144 són de Catalunya (el territori on més denúncies s'han realitzat a l'estat Espanyol.

L'informe assenyala especialment que Catalunya ha augmentat un 87% el cas de denúncies per tortures, que ha passat de 77 denúncies l'any 2005 a 144 l'any 2006. També destaca que la major part d'aquest augment s'ha donat a la ciutat de Barcelona, que ha passat de 60 denúncies l'any 2005 a 129 el 2006, un augment del 115%. La majoria d'aquestes denúncies són per tortures a moviments socials (73) i immigrants (23). A més, si observem en tot el territori dels Països Catalans, les denuncies a moviments socials augmenten a 83 casos. La Policia Nacional, apareix com el cos policial amb més denúncies a l'estat espanyol, seguit immediatament pels cos de policia dels Mossos d'Esquadra.

Així doncs, com s'entén que els Mossos d'Esquadra es vulguin manifestar contra el “linxament mediatic” si queda demostrat que són uns carnissers? I això parlant només de tortures. Falta esperar un altre informe sobre els excessos d'autoritat d'aquests que diuen treballar per la seguretat de les catalanes i els catalans. És normal que cada cop hi hagi més desconfiança envers els Mossos d'Esquadra. El carrer en va ple.



(Grabació de la comissaria de les Corts)